Joomla Handleiding Basis beheer

A. Inloggen

Backend (achterzijde website)
Als u via uw browser naar uw website gaat, www.uwdomeinnaam.extensie/administrator (bijvoorbeeld: www.pietje.nl/administrator) dan krijgt u een welkomscherm te zien. Vul hier uw gebruikersnaam en wachtwoord in:

Gebruikersnaam: toegezonden door idots
Wachtwoord: toegezonden door idots

Frontend
Aan de voorzijde inloggen heeft voordelen en nadelen. Voordeel What You See Is What You Get. Maar je kunt grofweg alleen een pagina (artikel aanpassen). Je kunt dus niet een nieuw artikel aanmaken of een module aanpassen.

Inloggen via de voorzijde doe je door het volgende achter je domeinnaam te plaatsen: /index.php?option=com_users&view=login (bijvoorbeeld: www.pietje.nl/index.php?option=com_users&view=login)

B. Beheer

Als u uw website gaat inrichten, kunt u het beste uw website offline zetten. Uw website kan dan alleen bekeken worden middels een login.

Klik op:

 1. website
 2. algemene instellingen
 3. website offline
 4. ja

C. Voor het eerst (en backup)

Als u voor het eerst kennis maakt met Joomla!, maak dan eerst een backup met bijvoorbeeld Akeeba. Mocht het echt helemaal mis gaan als u uw site muteert, kunt u nog altijd de backup terug zetten.
Voor het maken van een backup:

 1. componenten
 2. akeeba backup
 3. backup now
 4. manage backups
 5. klik op de download icon. Dit is meestal "Part xx" of "Download xx" en staat onder de backup die u heeft gemaakt "sitenaam-xx-.......jpa".
  Deze handeling moet u uitvoeren om de backup lokaal op te slaan. Mocht de site namelijk helemaal gecrasht of gehackt zijn, dan heeft u nog altijd een backup van uw website op uw pc of server staan.

 


Introductie: verschil tussen menu en artikel

idots-joomla-menu-artikel

MENU-TITEL = OF je hebt een menutitel waarmee je verder navigeert. OF dit fungeert alleen als kopje en navigeer je verder met de items die onder de menutitel hangen. Een menutitel kun je zien als hoofd van een groep. Als je meerdere items hebt, geef je hier een verzamelnaam aan... dat is de menutitel. Een menu-titel kan een uitklapmenu hebben OF direct zichtbare menu-items OF niet zichtbaar zijn. Voor de navigatie aan de bovenzijde van deze idots website, staat in de backend: "menutitel = mainmenu" en menutitels = "home -.... - contact". Andere voorbeelden van menutitels zijn: topmenu, leftmenu, usersmenu, ...

MENU-ITEMS= deze hangen onder of aan een menutitel. Het zijn gelijkwaardige menu-items die je kunt groeperen onder 1 noemer, de menutitel.


 

1. Artikel aanmaken (website pagina)

Een artikel aanmaken is niet moeilijk. Let op: als je een artikel aanmaakt moet je dit hierna koppelen aan een menu-item. Anders zweeft je artikel online omdat je er niet naar kunt navigeren. Echter is deze wel vindbaar via een zoekmachine als Google. Daarom is het ook het beste om eerst een test artikel aan te maken, en deze alleen zichtbaar te maken voor een select publiek.

Als u een nieuwe artikel (webpagina) wilt maken dan doet u dit alsvolgt:

 1. Inhoud
 2. Artikelen
 3. Nieuw artikel toevoegen
 1. titel invullen
 2. bij alias hoeft u niks in te vullen. Dit wordt bij het opslaan automatisch ingevuld.
Joomla Titel Alias Sectie Categorie
 1. U kiest een "categorie". Kies datgene wat het meest logisch is. Vraag het anders aan uw webdesigner. Of kies voor "ongecategoriseerd".
 2. Maak uw tekst eerst lokaal op pc/mac in een teksteditor (dit is geen word, maar een soort kladblok) en en kopieer (selecteer alles: klik in het document, druk tegelijk op de toetsen CTRL, kopieer: CTRL c, en ga vervolgens naar het artikel en klik hierin en plak de tekst: CTRL v) dit uiteindelijk in de editor van uw website. Hierin gaat u uw tekst verder opmaken en eventueel beeldmateriaal toevoegen.
  Let op: Als u een tijdje geen actie onderneemt dan wordt u automatisch uitgelogd. Dus mocht u een hoop tekst gelijk in het CMS hebben getypt dan is het mogelijk dat u dit niet meer kunt opslaan, omdat u eerst weer moet inloggen. Dus sla tussendoor op door op "toepassen" te klikken.
 3. Tekst klaar
 4. Tevreden?
 5. Klik op "opslaan", rechtsboven
 6. Check online of de aanpassing correct is
 7. Indien ja dan kunt u kikken op "sluiten"

2. Artikel verwijderen (website pagina)

Denk goed na als u een artikel (website pagina) verwijdert, want misschien heeft Google deze pagina al opgenomen. In de praktijk betekent dit dat bezoekers die via Google uw site zoeken op deze niet bestaande link naar uw pagina kunnen klikken. De bezoeker denkt dan vaak dat de hele website niet bestaat en gaat dan op zoek naar andere informatie (lees: websites/bedrijven).

Als u overigens een artikel per ongeluk verwijdert, dan kunt u deze artikel nog terughalen uit de prullenbak.
Klik op:

 1. Inhoud
 2. Artikelen
 3. Prullenbak

3. Menu aanpassen / Nieuw menu-item / Artikel koppelen aan een menu item

Of u nou een menu item wilt toevoegen, wilt verwijderen of van plaats wilt veranderen... alles kan. Maar als u een nieuw menu-item gaat aanmaken, moet u er wel iets aan koppelen, bijvoorbeeld een artikel (pagina met tekst en/of plaatjes).

Als het artikel nog niet bestaat (dus u moet nog een nieuwe pagina van tekst voorzien), maak dan eerst een artikel aan (zie punt 4 "Artikel aanmaken"). Bestaat het artikel al wel, dan kunt u gelijk met het onderstaande aan de slag.

Bijvoorbeeld het voorbeeld hieronder: u wilt naast "team" het menu-item "joomla" plaatsen. Of u wilt onder "team" een sub menu-item (uitklap) "werkwijze" zetten. 

FRONT-END   BACK-END (ADMINISTRATOR)
     
editor-menu-online.png   editor-menubeheer2.png

Hoe pas je een menu-item aan?

 1. Menu's
 2. Klik op menubeheer
  (of klik gelijk op een menu-titel waarvan u een menu-item wilt aanpassen. Als u niet weet welke dit is, klikt dan op de meest logische naam. Als deze het uiteindelijk niet is, klikt u weer op "menu" en kiest u een andere die het meest in richting komt. Tip > De naam van de titel zegt vaak wat over de positie of over de functie van het menu. Bijvoorbeeld: leftmenu of usersmenu.)
 3. Klik op het menu, waarin uw menu-item staat. In ons voorbeeld is dat: "idots IS".
 4. U ziet dan een overzicht van menu-items die in het door u gekozen menu staan.
 5. Klik op het menu-item dat u wilt aanpassen.

Hoe maak je een nieuw menu-item aan?

editor-menubeheer.pngGa naar:

 1. Menu's
 2. Klik op menubeheer
  (of klik gelijk op een menu-titel waarvan u een menu-item wilt aanpassen. Als u niet weet welke dit is, klikt dan op de meest logische naam. Als deze het uiteindelijk niet is, klikt u weer op "menu" en kiest u een andere die het meest in richting komt. Tip > De naam van de titel zegt vaak wat over de positie of over de functie van het menu. Bijvoorbeeld: leftmenu of usersmenu.)
 3. Klik op het menu, waarin uw menu-item staat. In ons voorbeeld is dat: "idots IS".
 4. Klik op "nieuw" en maak menu item "joomla" aan
 5. Geef aan welk type menu-item u wilt aanmaken. Meestal is dat "weergave artikel".

editor-menubeheer3

 1. Vul een titel in.selecteer-artikel.png
 2. Bij alias hoeft u niks in te vullen. Dit gebeurt automatisch als het menu-item wordt opgeslagen.
 3. Kies het artikel dat u hieraan wilt koppelen. In dit geval "Daarom Joomla".
  NB: Als u dit artikel nog niet gemaakt heeft, kiest u voorlopig een ander artikel. Maar na het opslaan van het menu-item, kunt u het beste meteen dit nieuwe artikel aanmaken. Vervolgens gaat u weer terug naar dit menu-item en wijzigt u het artikel dat u geselecteerd had.

Wilt u een sub-item aanmaken, in dit geval een item onder "team" hangen?

 1. Ga dan naar menu-itembeheer
 2. Klik rechtsboven op "nieuw"
 3. Vul een titel in. In ons voorbeeld "werkwijze"
 4. Bij alias hoeft u niks in te vullen. Dit gebeurt automatisch als het menu-item wordt opgeslagen.
 5. Let op, dit is anders: normaal staat bij hoofdniveau standaard op "top". Nu kiest u voor "team"

sub-menu.png

4. Metadata gegevens

Als u een artikel aanmaakt kunt u het beste ook de metagegevens per artikel invullen, zie rechterzijde. Vul hier relevante trefwoorden in. Of vraag idots ernaar, die kan ook SEO voor u verzorgen.

Afbeelding_15

5. Help

Voor uitgebreide hulp kunt u rechtsboven op de "Help" icon klikken. Uiteraard kunt u ook altijd per mail een vraag stellen aan idots, klik linksboven op het logo van idots. En als u klant bent, kunt u altijd bellen.

 

 

Bij ons kunt u binnen 1 week

 

uw website laten maken!

 

MAIL ONS

 

idot logo trans